top of page

KÖTÜ ALIŞKANLIK VE DAVRANIŞLARDAN NASIL KORUNALIM

İslam dini kişinin din, can, mal, akıl ve nesil emniyetini korumayı ön planda tutar. Bu değerler fert ve toplum açısından önemlidir. Kötü alışkanlık ve davranışlar- dan korunabilmek için bireye, aileye ve devlete bazı görevler düşmektedir. herkes üzerine düşen görevleri yerine getirirse kötü alışkanlık ve davranışlardan korunmak mümkün olacaktır.

? Kötü alışkanlık ve davranışlardan nasıl korunabiliriz?   

 

BİLGİ KUTUSU

Anayasanın 58.maddesinde, “Devlet, gençle- ri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” denil- mektedir.

Kötü alışkanlık ve dav- ranışlardan korunmak için öncelikle arkadaş seçimine dikkat etmeliyiz. Kendimize güzel ahlaklı, iyi insanlardan arkadaş seçmeliyiz. Kötü alış- kanları olan insanlardan uzak durmaya çalışmalıyız. İnsan- ların iyi ve güzel yönlerini ör-

nek almalıyız. Unutmamalıyız ki birçok kötü alışkanlık ve davranış arkadaşlar arasın- da özentiyle başlar.

Kötü alışkanlık ve davra- nışlardan korunmada en etkili faktörlerden biri de ailedir. Aile, çocuğu sigara, alkol, uyuşturucu ve kumar gibi kötü alışkanlıkların yanlışlığı konusunda eğitmeli- dir. Çünkü alışkanlıkların iyisi de kötüsü de küçük yaştan itibaren kazanılır. Aile çocuğunun arkadaş çevresinden ve yaptıklarından haberdar olmalı, yanlışını gördü- ğünde çocuğunu uygun bir dille uyarmalıdır.

 İlk eğitim ailede başlar.

Kötü alışkanlıklar ve zararları konusunda bilinçli olmalıyız. İçki, kumar ve uyuş- turucu gibi maddelerin sağlığımıza zarar verdiğini bilerek bu alışkanlık ve davranış- lardan kaçınmaya çalışmalıyız.

Kötü alışkanlıkların olduğu yerlerden uzak durmalıyız. Boş zamanlarımızı spor yaparak, kitap okuyarak değerlendirmeliyiz. Televizyon, gazete ve dergilerde içki, kumar, sigara gibi kötü davranış ve alışkanlıklar, özendirici fotoğraflar ve görüntüler konusunda duyarlı davranmalıyız.

? Kötü alışkanlık ve davranış sahiplerine karşı nasıl davranmalıyız?    

İçki, kumar ve uyuşturucu gibi kötü alışkan- lıklar tüm toplumu olumsuz yönde etkiler. Bizler kendimizi her türlü kötü alışkanlıktan koruduğu- muz gibi kötü alışkanlık ve davranışları olanları da uyarmalıyız. Kötülükler karşısında duyarsız kal- mamalıyız. Peygamberimiz de bu konuda: “Kim bir kötülük görürse onu eliyle düzeltsin. Eliyle dü- zeltmeye gücü yetmezse, diliyle düzeltsin. Diliyle de düzeltmeye gücü yetmezse, kalbiyle buğzetsin (yapanı ve yapılanı kalbinde sevmesin). Bu da ima- nın en zayıf noktasıdır.” (Tirmizi, fiten, 11) şeklinde buyurarak toplumda şahit olduğumuz kötülüklere karşı hassasiyet sahibi olmamızı istemiştir. Çünkü insanın kötü alışkanlık ve davranışlardan uzak kazanılabilmesi için temiz bir toplumda yetişmesi gerekir.

Unknown Track - Unknown Artist
00:00 / 00:00
bottom of page