top of page

“Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” sözünden hareketle kötü alışkanlıklara başlamada arkadaş çevresinin rolü nedir?

Aile, arkadaş çevresi, iletişim araçları ve kişilik özelliklerinden her birinin kötü alışkanlıklara başlamada önemli bir etkisi vardır.

Toplum yapısında ailenin bir kurum olarak önemi büyüktür. Çocuklar, aile bü- yüklerini kendilerine örnek alır ve onlara benzemeye çalışırlar. Aile içindeki geçim- sizlik, sevgi yoksunluğu, aile bağlarının zayıflığı çocukları aile içinde yalnızlığa iter ve mutsuz kılar. Böyle bir aile

ortamında yetişen çocuklar, kötü alışkanlıklara daha kolay meyledebilirler.

Kötü alışkanlıklar, bir- denbire olmaz. Yavaş yavaş ve azar azar başlar. Zamanla, süratle artarak devam eder. Daha sonra felaket şekline dönüşür. O hâlde: “bir defay- la”, “ara sıra”, “azıcık”, “ilk ve son”... gibi lafların kişiyi kötü alışkanlıkların içine çeken birer tuzak olduğu, kötü alışkanlıkların ilk basamağını oluşturduğu unutulmamalıdır. Kötü alışkanlıkların başı sonu, azı çoğu olmaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sağlıklı birey, sağlıklı toplum demektir.Kötü alışkanlıklara başlamada arkadaş çevresi çok etkilidir. Başka arkadaşlara özenme, kendini kanıtlama ve dışlanma gibi kaygılar kötü alışkanlıkların başlama- sında önemli rol oynar.

Bazı kişiler sıkıntıya düştükleri veya morallerini bozacak bir olayla karşılaştık- ları zaman dayanma güçlerini kaybederler. Sorunlarını alkol, uyuşturucu veya sigara aracılığı ile çözmeye, unutmaya çalışırlar. Oysa bu alışkanlıklar olumsuzlukları büyü- tür, üzüntüleri artırır.İletişim araçlarından yararlanırken dikkatli olmak ve bazı konularda seçici dav- ranmak durumundayız. Gazete, dergi, Tv, İnternet gibi bazı kitle iletişim araçlarında- ki birtakım görüntü, yazı ve reklamlar insanları kötü alışkanlıklara özendirmektedir. Bizler de bu konularda daha seçici ve dikkatli davranmalıyız.


KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR NASIL BAŞLIYOR ?

HEPSİ BÜYÜK BAŞLIK

Unknown Track - Unknown Artist
00:00 / 00:00
bottom of page